Foothills Residence

A dynamic family of four was ready to move to a view property with a floor plan that more aptly suited their active lifestyle. Nestled in the beautiful foothills, the original home had good “bones” but needed a thorough and tender face-lift. The main level was very choppy and compartmentalized, limiting the soaring vista views through the windows. The Designer was tasked with opening up the main level of the home to maximize views and circulation. As such, the Designer space planned the Kitchen, Dining and Family Room areas into one open area with distinct functions for each space. The Kitchen now boasts a beautiful long island that connects these three spaces and serves as an entertaining, eating and prep area. All appliances in this home are Energy Star rated, and the plumbing fixtures are Water Sense, bringing a high level of sustainability to the home through these selections. The overall square footage of the home is fairly large, almost 5700 square feet, but each space is appropriately sized and treated.

The home had many wonderful existing features such as cedar ceilings, beams, brick and fireplaces that the Designer also chose to retain, adding to the environmental story. In addition, these features were updated through subtle finish and brightening touches, reflecting the family’s style: natural with a touch of rustic and contemporary design. The heart and soul of this remodel is the client’s absolute delight in how the finished space has impacted their family life! They absolutely love and live in their home – every room, every space, every finish. The Designer included the daughters in the design process of selecting finishes and even crafting their own reclaimed wood walls in their rooms. The Designer and Owner worked together to decide to clean up and retain the existing brick in key areas of the home, embracing the roots of the home, and acting as an anchor for the updated, rustic modern color palette and textural symphony. Poured concrete hearths were added to the brick-clad fireplace surrounds, demonstrating this beautiful dialogue of old and new.

Decorative light fixtures were carefully selected to add general, task and accent lighting throughout the home. Universal design principles in the kitchens and baths include lower counter heights at 35”, barrier free entry to showers, and plentiful circulation and turning areas.
Orienting furniture arrangements to soak in the heavenly views was carefully planned by the Designer. The “warm and cool” color palette provides a lively and energetic space, balanced out by the sleek and subtle countertop and backsplash materials.

© 2019 Cornerstone Interior Design. All rights reserved

1005 E Park Blvd
Boise, ID 83712
P. 208.384.1422 | F. 208.368.6311